Notice: Undefined variable: ub in /home/tobo/web/fullcup.cz/public_html/application/classes/stalk.php on line 146

Notice: Undefined variable: ub in /home/tobo/web/fullcup.cz/public_html/application/classes/stalk.php on line 153

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /home/tobo/web/fullcup.cz/public_html/application/classes/stalk.php on line 153
Blog | FullCup.cz - Návody, recepty a zprávy, ze světa kávy

Mletí kávy

Dříve nebylo mletí kávy tak jednoduché jako dnes. Lidé drtili zrna kávy stejně jako obilí mezi dvěma kameny nebo později roztloukali kávu v hmoždíři. Postupem času se začaly vyrábět ruční mlýnky – mosazné nebo dřevěné.Tento způsob mletí kávy se datuje kolem roku 1800. ..

Produkce kávy v Kolumbii

Kolumbijské kávové keře se pěstují ve velké nadmořské výšce ve stínu banánovníků a kaučukovníků a majitelé plantáží jim věnují tu nejlepší možnou péči. Kolumbijská káva je považována za jednu z nejlepších na světě, protože má bohatou chuť a aroma. Jedná se o ..

Káva, kafčo, kafíčko - základní informace

Káva je rituál. A každý má nějaký svůj oblíbený. Já si například každé ráno vařím úžasné Caffé Latte! Jak máte nejraději svoji kávu vy? Obyčejného „turka“, nebo Cappuccino? A co vůbec o kávě víme?Káva je v podstatě pecka plodu kávovníku, který se nejvíce ..

Kávová kultura ve světě

Kultura pití kávy je v Evropě odlišná od americké. Evropané dávají přednost hotové směsi jako kávě určité provenience (např. italské espresso), kde kvalita je trvalá, a to z důvodu stále stejné receptury míchání. Američané však přicházejí více na chuť sortimentně ..

Jak na překapávanou kávu?

Překapávaná káva, neboli metoda pour-over, je založena na principu postupného protékání vody přes středně namletou čerstvou kávu a papírový (nebo kovový či bavlněný) filtr. U této metody je důležité především chápat, jak různé typy filtrů a překapávačů ovlivňují ..

Káva - Trendy v podávání nápojů se mění

Chuť kávy, to je dotek exotických dálek, jejichž vzdálenost si vzhledem k tomu, jak je u nás káva oblíbená a rozšířená, už ani neuvědomujeme. Na „kafíčko“ si rádi zajdou jak staří, tak mladí. Káva prostě „jede“. Trendy v podávání kávy – ať už teplé nebo ..

Espresso kávovary

Jaký typ zvolit? Kávovary se běžně dělí na 3 typy: Espresso – tento přístroj pracuje pomocí vysokého tlaku vodní páry. Espressovač ocení především milovníci silné a aromatické kávy. Překapávač – káva je v něm pomalu zalévána vodou a následně překape do ..

Jak na Moka konvičku?

Článek o přípravě kávy v moka konvičce je dalším pokračováním ze série alternativních způsobů přípravy světle pražené kávy. Ačkoliv je tento způsob přípravy méně šetrný (extrakce probíhá vroucí vodou), než například u frenchpressu nebo dripperu, káva připravená ..

Historie kávy

Rozšiřování kávy Pití kávy a rozšiřování pěstování kávovníků bylo známé v Jemenu už v polovině 15. století. Vláda k jejímu pěstování dala ráda souhlas, protože zjistila, že osvěžující vlastnosti kávy jsou vhodnější než účinky keře kata, jejíž listy lidé ..

Etiopská káva

Než se vůbec začneme bavit na téma etiopská káva, je důležité si uvědomit, že se jedná o téma tak obsáhlé, jakobychom chtěli zobecnit například vodní živočichy. Rozmanitost typů a druhů je tak veliká, že v článku stihneme zmínit pouze obecně platné a známé ..

Vůně espressa

Víte, že espresso je podle odborníků nejzdravější a nejdokonalejší způsob přípravy kávy?Kvalitní espresso vyniká výraznou chutí a jedinečným aroma a milovníci kávy vědí, že pravé espresso je jen jedno.Pravé espresso je malý zázrak chemie a fyzikálních zákonů.Jde o ..

Příprava kávy

Příprava a prodej kávy se stal velice dobrým a výnosným bussinessem. Nasvětových trzích, ale i u nás najdeme nepřeberné množství a druhů aznaček kávy. Tyto značky a druhy káv lze zakoupit v mnohavariantách, kde se prakticky meze nekladou. Zrnková káva mletá a nemletá, různé ..