204ZOBRAZENÍ

Víte, že espresso je podle odborníků nejzdravější a nejdokonalejší způsob přípravy kávy?Kvalitní espresso vyniká výraznou chutí a jedinečným aroma

a milovníci kávy vědí, že pravé espresso je jen jedno.

Pravé espresso je malý zázrak chemie a fyzikálních zákonů.Jde o velmi aromatický nápoj zakrytý silnou pěnou oříškově hnědé barvy s tmavými tygřími pruhy.Příprava espressa nevyžaduje jen vášeň, ale také perfektní způsob přípravy.Káva espresso obsahuje celou řadu prvků jako jsou kyseliny, bílkoviny, cukry, tuky a oleje.

Espresso se připravuje při devíti atmosférách tlaku, ze 7 gramů čerstvě namleté kávy a při teplotě 90 stupňů.Doba vylouhování se pohybuje mezi 25 až 30 sekundami, tato doba je důležitá.Při delším louhování vznikne hořká svíravá chuť a při kratším nápoj bude chutnat kysele.

Espresso se servíruje v malém trychtýřovitém šálku ze silnostěnné keramiky, kdy objem kávy nepřesahuje 30 ml.Správně připravené espresso poznáte podle pěny, která je souvislá, tmavě hnědá, minimálně 3mm vysoká a vydržet by měla i zamíchání.

Samozřejmě, že nejlepší espresso si vychutnáte v italské kavárně.Italové jsou na přípravu espressa nepřekonatelní.Chcete-li si však vychutnat tuto vonící kávu i doma, pořiďte si presovač.Důležité pro správnou funkci presovače je, aby byl osazený čerpadlem, které vyvine maximální tlak 15 barů.Není vhodné vařit espresso z běžné užitkové vody, ale kupovat měkkou vodu zbavenou minerálních látek.Profesionální kávovary se osazují filtračním zařízením zbavující vodu jak hrubých nečistot, tak i chloru.Domácí espressa lze připravit buď z klasické zrnkové nebo již namleté kávy.Chuť espressa velice záleží na výběru kvalitní kávy.Kdo si chce práci ušetřit, může si koupit kapsle, tedy předlisované polštářky s kávou.Příprava espressa z kapslí je velice snadná a rychlá.Obliba kapslí mezi uživateli sice stále stoupá, ale pravé italské espresso nenahradí.