405ZOBRAZENÍ

Dříve nebylo mletí kávy tak jednoduché jako dnes. Lidé drtili zrna kávy stejně jako obilí mezi dvěma kameny nebo později roztloukali kávu v hmoždíři. Postupem času se začaly vyrábět ruční mlýnky – mosazné nebo dřevěné.Tento způsob mletí kávy se datuje kolem roku 1800. Prodejny byly vybavené mlýnky, kde na přání zákazníka kávu pomleli. Na počátku se však nevěnovala pozornost hrubosti mletí. Správně umletá káva je podmínkou pro přípravu espressa, turecké kávy nebo překapávané kávy. Z tohoto důvodu není dobré podceňovat správné umletí kávových zrn před jejich extrakcí, neboť každý z uvedených nápojů si vyžaduje jinou hrubost.

Hrubé pomletí kávy trvá cca 7-10 s, střední 10-13 s a jemné mletí 15-20 s.

Káva chutná nejlépe čerstvě umletá, tedy bezprostředně před přípravou nápoje. Mletá káva si udrží správné aroma pouze několik dní. Proto je dobré pomlít si vždy jen tolik kávy, kolik ihned spotřebujeme. V současné době výrobci kávy používají vakuově balenou kávu v kvalitních obalech. Takto zabalená káva si udrží své aroma několik měsíců.

zdroj: https://www.lazenskakava.cz/mleti-jako-zaklad-dobre-kavy/