153ZOBRAZENÍ

Káva je rituál. A každý má nějaký svůj oblíbený. Já si například každé ráno vařím úžasné Caffé Latte! Jak máte nejraději svoji kávu vy? Obyčejného „turka“, nebo Cappuccino? A co vůbec o kávě víme?

Káva je v podstatě pecka plodu kávovníku, který se nejvíce pěstuje v oblasti kolem rovníku. Kávovník (rostlina Coffea z čeledi mořenovitých), kvete jen několik dní, avšak několikrát do roka. Květy jsou sněhově bílé a krásně voní. Plod je sytě červený, hodně podobný naší třešni. V každém plodu se pod slupkou obvykle skrývají dvě zelená semena. Barva se pak mění podle stupně zralosti a je velmi důležitá pro kvalitu kávy.

Nejvíce kávy se pěstuje kolem rovníku. Kávovníků je po celém světě asi 60 druhů. Nejpopulárnější jsou kávovník Robusta (asi 25% celosvětové produkce) a Arabica (asi 70% celosvětové produkce), se kterými se můžeme běžně potkat i u nás.

Příprava kávy


Káva se dá připravovat na spoustu způsobů. Ať už ji máte rádi s mlékem, cukrem, nebo bez, vždy poznáte chuť kvalitní kávy. Káva by měla být před přípravou vždy čerstvá, nejlépe i čerstvě namletá. Pro každou přípravu kávy se hodí jiný stupeň mletí (např. na "turka" určitě kávu jemně mletou, do kávovaru hrubší).

Tip: Pokud si koupíte kvalitní zrnkovou kávu, dejte ji v dobře uzavřené nádobě do mrazáku (ne do lednice!), zrna si uchovají velmi dlouho svoji chuť

A jakou kávu si můžete nechat připravit třeba od velmi šikovného baristy?

 

Klasické espresso - voda o teplotě 90 - 95°C je pod vysokým tlakem přetlačená přes mletou kávu, dobré espresso má krémovou pěnu

Cappuccino - třetina teplého mléka, třetina kávy, třetina napěněného mléka - espresso se servíruje do předehřátého šálku a dolije se mlékem a pěnou, nakonec se posype čokoládovým práškem, nebo skořicí (v Itálii dělí ještě cappuccina na chiaro (lehké - méně kávy), scuro (tmavé - více kávy) a senza fiuma (bez napěněného mléka)

Caffe Machiatto - espresso servírované v šálku na espresso, ale doplněné porcí napěněného mléka

Caffe Latte - (Latte Macchiato - tedy kávou poskvrněné mléko) - zhruba 3/5 teplého mléka, 1/5 kávy a 1/5 našlehaného mléka, obvykle se podává ve vysokých skleněných pohárech

Caffe Ristreto - pro opravdové milovníky kávy, malé a velmi husté espresso (35 ml), servíruje se do malého nahřátého šálku

Café Mocha - třetina espressa, třetina mléka, třetina kakaa, servíruje se do vysokých skleněných pohárů

Caffe Freddo - ledové espresso, někdy s mlékem a cukrem

Caffe Crème - do klasického espressa ve větším šálku přidejte porci smetany

Pravá turecká káva - připravuje se v džezvě (konvička kónického tvaru), 7 g velmi jemně mleté kávy a 100 ml vody - do džezvy nalijeme studenou vodu, přidáme kávu a přivedeme k varu, po zpěnění naplní káva konvičku až po okraj. Na chvíli odstavíme a potom znovu ještě 2x opakujeme zpěnění. Necháme usadit kávovou sedlinu a kávu naléváme z výšky 8 - 10 cm do šálků

Jistě ještě můžete jmenovat spoustu dalších možností, jak připravit kávu. U nás například oblíbená "Vídeň" - tedy se šlehačkou a vaječným koňakem, nebo Irská káva apod.

zdroj:

https://www.lazenskakava.cz/30-tipu-jak-rozjet-kavarnu/