40ZOBRAZENÍ

Jaký typ zvolit?

Kávovary se běžně dělí na 3 typy:

  • Espresso – tento přístroj pracuje pomocí vysokého tlaku vodní páry. Espressovač ocení především milovníci silné a aromatické kávy.

 

  • Překapávač – káva je v něm pomalu zalévána vodou a následně překape do konvice. Překapávače připravují kávu s jemnější chutí a aroma. Jejich nespornou výhodou oproti espressu je to, že dokážou vyrobit mnohem více kávy najednou.

 

  • Kombinované přístroje – dokáží vyrobit espresso i kávu překapávanou. Mají mnoho funkcí navíc, díky nimž vyrobí např. cappucinno nebo latté. Jejich nevýhodu jsou však velké rozměry a s tím související vyšší cena.

Automatický nebo manualní espressovač?

  • Automatické přístroje se o vše postarají za vás. Stačí zmáčknout příslušné tlačítko a čerstvá káva je na světě. U automatu jistě oceníte téměř nulovou potřebu údržby a čistění, protože většina těchto přístrojů bývá vybavena samočisticím programem. S těmito funkcemi samozřejmě souvisí vyšší cena těchto přístrojů.

  • Pákové nebo-li manuální kávovary vyžadují trochu vaší spolupráce. U tohoto typu je potřeba naplnit páku kávou, upěchovat ji, vložit zpět a spustit. Tento typ také vyžaduje, abyste přípravě kávy aspoň trochu rozuměli, protože výsledná chuť velice záleží na tom, jak byla předtím káva připravena.

Jaký zvolit tlak?

Kávovary mohou mít buď vlastní tlakové čerpadlo nebo systém, který využívá tlak páry. V obou případech je nutný tlak minimálně 9 barů. Pokud je tlak nižší, není kávovar schopen vyrobit opravdové espresso, přesto ale vyrobí dobrou kávu.

 

Mletá káva nebo POD kapsle?

Mletou kávu asi všichni známe, co jsou ale POD kapsle? Jsou to předem připravené porcované kávové kapsle. Tedy kapsle, ve kterých je přesně odměřena jedna porce kávy. Příprava kávy z těchto kapslí je mnohem jednodušší a také čistší. Jejich nevýhodou je to, že příprava kávy se vám může až třikrát prodražit.

 

Jaký zvolit příkon?

Tento parametr ovlivňuje rychlost ohřevu. Platí zde jednoduchá rovnice: Čím větší příkon, tím větší rychlost ohřevu.

 

Jaké jsou další funkce, parametry a doplňky?

 

  • Časovač – umožňuje přednastavit přípravu kávy na danou hodinu

  • Parní tryska – díky ní je možné napěnit mléko pro cappuccino, udělat čaj či jiné horké nápoje.

  • Automatické proplachování a odvápňování – automatické proplachování aktivuje v daných intervalech proces proplachování výdejníku páry a horké vody. Automatické upozornění na odvápnění vám připomene, že je potřeba přístroj vyčistit danými chemikáliemi.