Výsledky vyhledávání pro dotaz latte

Výsledky vyhledávání v sekci: Blog

Příprava kávy

Příprava a prodej kávy se stal velice dobrým a výnosným bussinessem. Nasvětových trzích, ale i u nás najdeme nepřeberné množství a druhů aznaček kávy. Tyto značky a druhy káv lze zakoupit v mnohavariantách, kde se prakticky meze nekladou. Zrnková káva mletá a nemletá, různé instantní kávy, tradičníbrazilská káva a italská káva mnohaznaček a kapsle. Tradiční vídeňská káva?Vídeňská káva má svůj původ v Rakousku. Výchozím produktemk výrobě jedinečné vídeňské kávy je silné a kvalitníespresso. Další ingrediencí je hutná smetana. Mohou se ale přidat i jinéingredience. Klasická vídeňská káva se podává vevyšších sklenicích a nesmí samozřejmě chybět ani sklenice vody prodokonalý požitek z kávy s tradicí Vídně. Arabské země a pití kávyTypickým příkladem dlouholeté tradice přípravy a pití kávy jsou arabské země. Zde se pije velmi silná a hořká káva. Ta se podává v džezvách a s kardamonem. Evropa a pití kávyV jednotlivých evropských zemích se příprava a pití kávy dost podstatně odlišuje. Na scénu přišly moderníkávovary. Lidé popíjí kávu z plastových kelímků a vespěchu během dne. Najdou se i tací, kteří si šálek kávy plně vychutnají v klidu a pohodě třeba při čtenínovin. Ledová káva letní osvěženíNemáte chuť v parných dnech na espresso? Dopřejte si pro osvěženíledovou kávu. Příprava je tak lehká. Nejdříve sipřipravíme a uvaříme kávu, kterou necháme vychladnout.Následně do vysoké sklenice vložíme kopeček vanilkové zmrzliny. Můžemepřelít smetanovým likérem. Následně přelijeme kopeček zmrzlinyvychladlou kávou a můžeme ozdobit šlehačkou. Ve sklenicivynikne harmonická kombinace kávy se zmrzlinou. Latté je uměníLatté káva se stala velmi trendy nápojem. Klasickéespresso je obohaceno šlehaným mlékem. Příprava latté kávy není nikterak jednoduchý proces a i specialisté napřípravu tohoto druhu kávy museli podstoupit mnoho pokusů,než dosáhli té pravé kvality a úrovně latté kávy. Frappé chlazený kavový nápojPříprava Frappé není nikterak složitá. Postačí instantní káva, mixer, led a voda. Do sklenice připravíme dvělžičky instantní kávy a přelijeme trochou horké vody. Pakdolijeme studenou vodou. Přidáme kostky ledu a vyšleháme v mixeru.Následně přilijeme ke zjemnění trochu mléka nebo smetany do kávy. Vznikne velice lahodný a osvěžující nápoj. Vesklenici vynikne kresba této řecké speciality na osvěžení během parnýchletních i v našich klimatických podmínkách. Zdroj:https://www.lazenskakava.cz/kde-se-pestuje-kava/ 

Pokračovat na článek


Espresso kávovary

Jaký typ zvolit?Kávovary se běžně dělí na 3 typy:Espresso – tento přístroj pracuje pomocí vysokého tlaku vodní páry. Espressovač ocení především milovníci silné a aromatické kávy. Překapávač – káva je v něm pomalu zalévána vodou a následně překape do konvice. Překapávače připravují kávu s jemnější chutí a aroma. Jejich nespornou výhodou oproti espressu je to, že dokážou vyrobit mnohem více kávy najednou. Kombinované přístroje – dokáží vyrobit espresso i kávu překapávanou. Mají mnoho funkcí navíc, díky nimž vyrobí např. cappucinno nebo latté. Jejich nevýhodu jsou však velké rozměry a s tím související vyšší cena.Automatický nebo manualní espressovač?Automatické přístroje se o vše postarají za vás. Stačí zmáčknout příslušné tlačítko a čerstvá káva je na světě. U automatu jistě oceníte téměř nulovou potřebu údržby a čistění, protože většina těchto přístrojů bývá vybavena samočisticím programem. S těmito funkcemi samozřejmě souvisí vyšší cena těchto přístrojů.Pákové nebo-li manuální kávovary vyžadují trochu vaší spolupráce. U tohoto typu je potřeba naplnit páku kávou, upěchovat ji, vložit zpět a spustit. Tento typ také vyžaduje, abyste přípravě kávy aspoň trochu rozuměli, protože výsledná chuť velice záleží na tom, jak byla předtím káva připravena.Jaký zvolit tlak?Kávovary mohou mít buď vlastní tlakové čerpadlo nebo systém, který využívá tlak páry. V obou případech je nutný tlak minimálně 9 barů. Pokud je tlak nižší, není kávovar schopen vyrobit opravdové espresso, přesto ale vyrobí dobrou kávu. Mletá káva nebo POD kapsle?Mletou kávu asi všichni známe, co jsou ale POD kapsle? Jsou to předem připravené porcované kávové kapsle. Tedy kapsle, ve kterých je přesně odměřena jedna porce kávy. Příprava kávy z těchto kapslí je mnohem jednodušší a také čistší. Jejich nevýhodou je to, že příprava kávy se vám může až třikrát prodražit. Jaký zvolit příkon?Tento parametr ovlivňuje rychlost ohřevu. Platí zde jednoduchá rovnice: Čím větší příkon, tím větší rychlost ohřevu. Jaké jsou další funkce, parametry a doplňky? Časovač – umožňuje přednastavit přípravu kávy na danou hodinuParní tryska – díky ní je možné napěnit mléko pro cappuccino, udělat čaj či jiné horké nápoje.Automatické proplachování a odvápňování – automatické proplachování aktivuje v daných intervalech proces proplachování výdejníku páry a horké vody. Automatické upozornění na odvápnění vám připomene, že je potřeba přístroj vyčistit danými chemikáliemi.

Pokračovat na článek


Káva, kafčo, kafíčko - základní informace

Káva je rituál. A každý má nějaký svůj oblíbený. Já si například každé ráno vařím úžasné Caffé Latte! Jak máte nejraději svoji kávu vy? Obyčejného „turka“, nebo Cappuccino? A co vůbec o kávě víme?Káva je v podstatě pecka plodu kávovníku, který se nejvíce pěstuje v oblasti kolem rovníku. Kávovník (rostlina Coffea z čeledi mořenovitých), kvete jen několik dní, avšak několikrát do roka. Květy jsou sněhově bílé a krásně voní. Plod je sytě červený, hodně podobný naší třešni. V každém plodu se pod slupkou obvykle skrývají dvě zelená semena. Barva se pak mění podle stupně zralosti a je velmi důležitá pro kvalitu kávy. Nejvíce kávy se pěstuje kolem rovníku. Kávovníků je po celém světě asi 60 druhů. Nejpopulárnější jsou kávovník Robusta (asi 25% celosvětové produkce) a Arabica (asi 70% celosvětové produkce), se kterými se můžeme běžně potkat i u nás.Příprava kávyKáva se dá připravovat na spoustu způsobů. Ať už ji máte rádi s mlékem, cukrem, nebo bez, vždy poznáte chuť kvalitní kávy. Káva by měla být před přípravou vždy čerstvá, nejlépe i čerstvě namletá. Pro každou přípravu kávy se hodí jiný stupeň mletí (např. na "turka" určitě kávu jemně mletou, do kávovaru hrubší).Tip: Pokud si koupíte kvalitní zrnkovou kávu, dejte ji v dobře uzavřené nádobě do mrazáku (ne do lednice!), zrna si uchovají velmi dlouho svoji chuťA jakou kávu si můžete nechat připravit třeba od velmi šikovného baristy? Klasické espresso - voda o teplotě 90 - 95°C je pod vysokým tlakem přetlačená přes mletou kávu, dobré espresso má krémovou pěnuCappuccino - třetina teplého mléka, třetina kávy, třetina napěněného mléka - espresso se servíruje do předehřátého šálku a dolije se mlékem a pěnou, nakonec se posype čokoládovým práškem, nebo skořicí (v Itálii dělí ještě cappuccina na chiaro (lehké - méně kávy), scuro (tmavé - více kávy) a senza fiuma (bez napěněného mléka)Caffe Machiatto - espresso servírované v šálku na espresso, ale doplněné porcí napěněného mlékaCaffe Latte - (Latte Macchiato - tedy kávou poskvrněné mléko) - zhruba 3/5 teplého mléka, 1/5 kávy a 1/5 našlehaného mléka, obvykle se podává ve vysokých skleněných pohárechCaffe Ristreto - pro opravdové milovníky kávy, malé a velmi husté espresso (35 ml), servíruje se do malého nahřátého šálkuCafé Mocha - třetina espressa, třetina mléka, třetina kakaa, servíruje se do vysokých skleněných pohárůCaffe Freddo - ledové espresso, někdy s mlékem a cukremCaffe Crème - do klasického espressa ve větším šálku přidejte porci smetanyPravá turecká káva - připravuje se v džezvě (konvička kónického tvaru), 7 g velmi jemně mleté kávy a 100 ml vody - do džezvy nalijeme studenou vodu, přidáme kávu a přivedeme k varu, po zpěnění naplní káva konvičku až po okraj. Na chvíli odstavíme a potom znovu ještě 2x opakujeme zpěnění. Necháme usadit kávovou sedlinu a kávu naléváme z výšky 8 - 10 cm do šálkůJistě ještě můžete jmenovat spoustu dalších možností, jak připravit kávu. U nás například oblíbená "Vídeň" - tedy se šlehačkou a vaječným koňakem, nebo Irská káva apod.zdroj:https://www.lazenskakava.cz/30-tipu-jak-rozjet-kavarnu/ 

Pokračovat na článek